欢迎来到培顿国际教育
培顿教育电话
当前位置:首页>雅思>雅思阅读

雅思阅读判断题比较考点详解

发布时间:2020-07-05 15:30:32浏览次数:45文章来源:培顿教育
导读:雅思阅读中,判断题型就其出题频率和数量来讲,是一种重要的题型,也是同学们必须掌握的基础题型。在雅思阅读判断题中,重要的考察点有很多,判断比较级的对错是常出的其中一种模式,
雅思阅读中,判断题型就其出题频率和数量来讲,是一种重要的题型,也是同学们必须掌握的基础题型。在雅思阅读判断题中,重要的考察点有很多,判断比较级的对错是常出的其中一种模式,今天我们来探讨判断题的比较考点,相信大家认真阅读完文章,能对比较考点有一个更清晰的认识,提升此类题目的做题速度。

 

雅思阅读判断题比较考点详解

两者之间,最常见的比较关系有两种:

1. A比B更……

2. A和B一样

三者之间的比较更多为:最……

所以判断题中比较关系的考察也多为这三种。

例题说明:

1.   Water use per person is higher in the industrial world than it was in Ancient Rome.(更……)

2  The skills of ordinary individuals are in essence the same as the skills of prodigies.(和……一样)

3.  Performance has improved most greatly in events requiring an intensive burst of energy.(最……)

此类题目的做题方法也比较简单明确,大家需要记住:

在定位当句话,看比较关系是否存在,比较内容是否一致。

把握住这两个要点,拿下这个考点就比较游刃有余啦~

方法操作:

题干1:
Water use per person is higher in the industrial world than it was in Ancient Rome.

出题句:At the height of the Roman Empire, nine major systems, with an innovative layout of pipes and well-built sewers, supplied the occupants of Rome with as much water per person as is provided in many parts of the industrial world today.

根据第一题的定位词,我们可以定位到其相对的出题句(定位词的选择可以看我的往期文章)。精读出题句后,我们会发现,此句中存在比较关系,但是比较关系是同级比较。题干:A比B高;原文:A和B相同,所以很明确答案是False题干2: 

Ants can build large cities more quickly than humans do.

出题句:When we survey Mexico City, Tokyo, Los Angeles, we are amazed at what has been accomplished by humans. Yet Hoelldobler and Wilson's magnificent work for ant lovers, The Ants, describes a supercolony of the ant Formica yessensis on the Ishikari Coast of Hokkaido. This ‘megalopolis' was reported to be composed of 360 million workers and a million queens living in 4,500interconnected nests across a territory of 2.7 square kilometres.

这道题还是同样的做题方法,在出题句中先找比较关系,读完出题句会发现比较关系不存在,所以不必要进行下一步核对,可以直接选NOT GIVEN。

题干3:

The skills of ordinary individuals are in essence the same as the skills of prodigies.

出题句:What we appreciate, enjoy or marvel at in the works of genius or the achievements of prodigies are the manifestations of skills or abilities which are similar to, but so much superior to, our own.

该题是同级比较,读出题句时,我们能很容易找到比较关系,比较内容也一致,所以选TRUE。

掌握了比较类判断题的做题方法之后,同学们也需要多加实践和联系,让做题方法成为自己的做题惯性,如此才能快准狠地拿下此类题目! 

下面五道题是留给大家的作业,

参考答案看梦楠老师的下篇文章哦~

1.题干:

Performance has improved most greatly in events requiring an intensive burst of energy.

出题句:

For the so-called power events - that require a relatively brief, explosive release of energy, like the 100-metre sprint and the long jump - times and distances have improved ten to twenty per cent. In the endurance events the results have been more dramatic.

2.题干:

Computers are better than humans at detecting faults in glass.

出题句:

Inspection technology allows more than 100 million measurements a second to be made across the ribbon, locating flaws the unaided eye would be unable to see.

3.题干:

There is a wider range of achievement amongst English pupils studying maths than amongst their Japanese counterparts.

出题句:

Large sample international comparisons of pupils' attainments since the 1960s have established that not only did Japanese pupils at age 13 have better scores of average attainment, but there was also a larger proportion of 'low' attainers in England, where, incidentally, the variation in attainment scores was much greater.

4.题干:

Private schools in Japan are more modern and spacious than state-run lower secondary schools.

出题句:

Lower secondary schools in Japan cover three school years, from the seventh grade (age 13) to the ninth grade (age 15). Virtually all pupils at this stage attend state schools: only 3 per cent are in the private sector. Schools are usually modern in design, set well back from the road and spacious inside.

5.题干:

Disease-spreading pests respond more quickly to pesticides than agricultural pests do.

出题句:

According to a recent study by the Food and Agriculture Organisation (FAO), more than 300species of agricultural pests have developed resistance to a wide range of potent chemicals. Not to be left behind are the disease-spreading pests, about 100 species of which have become immune to a variety of insecticides now in use.

相关热词搜索: 雅思阅读 判断比较考点详解

猜你喜欢

相关课程
免费课程
托福 雅思 SAT 预备课 学术课 美高学分 学业规划